GRANIT – HÅLLBAR & STENHÅRD SKÖNHET

Granit är en hård bergart som lämpar sig väl till just golv då den inte är lika känslig för repor och stötar som t.ex. ett golv av kalksten. Graniten är nästan alltid helt massiv eftersom den vanligen saknar inre struktur. Dess hårdhet och därigenom hållbarhet, har gett graniten ett rykte som en sten med bra egenskaper.  Mykerinos pyramid vid Giza, en av de mest välbevarade av Egyptens pyramider är delvis tillverkad i granit. Den klassiska curlingstenen är i granit, härrörande från Skottland där den första stenen tillverkades redan 1750. De flesta av våra granitsorter går att få med tre olika ytbehandlingar: slipadpolerad eller flammad & borstad

SKIFFER – SKIVOR AV SKIKTAD SKÖNHET!

Skiffer är en sedimentär bergart som till skillnad från t.ex. marmor inte har utsatts för lika höga temperaturer och tryck (så kallad metamor-fos). Karaktäristiskt för skiffern är att den är naturligt skiktad. Den kanske mest kända skiffersorten i Sverige är skiffern från jämtländska Offerdal, det är också den som vi på Kakeldesign kan ge dig bäst pris på. Den har en blyertsgrå färg med en naturligt strukturerad yta. Detta har gjort den populär i hallen eller som trappbeklädnad. 

KALKSTEN – UTSEENDET SPEGLAR VAR NÅGONSTANS DEN BRUTITS

Kalksten är en bergart som i huvudsak består av mineralet kalkspat. Sedimentär kalksten, som är den vanligaste, bildas genom avsättning av kalkslam. Synliga skalrester från olika fossil, till exempel koraller och snäckor – men också schatteringar och naturliga sprickbildningar och ådringar är vanligt i kalksten. Det innebär att kalkstenens innehåll speglar den miljö som fanns när den brutits. Kalksten är mjukare och porösare än både granit, skiffer och marmor och är därför känslig mot sura ämnen och repor. Ett kalkstensgolv ger en unik känsla då en stensort kan variera mycket mellan olika plattor och är vad som gör denna stensort unik. Trots att kalksten är en mjuk sten-sort är den vanligt förekommande i offentliga miljöer, på Arlanda ligger t.ex. svensk Borghamns-kalksten i flera avgångshallar. Anledningen är att kalksten precis som många andra stensorter bara blir snyggare med åren. En sliten kalkstensytan får en snygg matt patina som ger ett varmt och mjukt intryck. Vi på Kakeldesign har Azul Verde, en portugisisk kalksten till förmånligt pris.

MARMOR – ELEGANT KLASSIKER SOM ALLTID ÄR AKTUELL

Marmor är en metamorf bergart som bildas genom att kalksten utsätts för höga tryck och temperaturer under flera miljoner år. All marmor är från början mer eller mindre helt vit men blir med tiden påverkad av t.ex. väder och vind och får därmed olika färger och mönster. Marmor varit ett populärt material i tusentals år mycket tack vare sitt exklusiva utseende och det att den är relativt lättarbetad. En av de mest kända marmorsorterna, Bianco Carrara, började exempelvis brytas i Italien redan runt år 200 f.Kr.
Marmor är känsligare för sura ämnen som t.ex. vin, juice och ättika än vad granit och skiffer är. Ha därför detta i åtanke om ni planerar att lägga marmor i t.ex. köket eller på andra känsliga ytor.